De behandeling begint met een algeheel onderzoek. Wanneer er problemen worden gevonden, word het paard behandeld. Een behandeling duurt meestal drie kwartier tot een uur afhankelijk van het probleem. Om de blokkades in het paardenlichaam te verhelpen, gebruikt een osteopaat uitsluitend zijn/haar handen (manuele technieken), er komen dus geen hulpmiddelen aan te pas

Om tot het beste resultaat te komen zijn er een aantal zaken van belang:

  • Het paard dient voor de behandeling droog en schoon te zijn.
  • Als uw paard behandeld wordt, is het het wenselijk dat de spieren in normale rusttoestand zijn. Uw paard kan mij dan het best ‘vertellen’ waar het blokkades heeft. Rijd daarom niet voor de behandeling.

Omdat een osteopatische behandeling een enorme impact heeft op het paard en nog een aantal dagen doorwerkt, adviseer ik om na de behandeling het paard 5 dagen tot een week rust te geven. Zo krijgt het paard de kans om optimaal te reageren op de behandeling. Het paard mag wel op de wei, paddock of aan de hand gestapt worden. Elk paard reageert anders op de behandeling. Sommige paarden worden eerst stijf en zullen spierpijn ervaren, andere zullen zich na de behandeling gelijk veel beter voelen. Na een week mag het paard weer rustig worden opgepakt in het werk.

Preventief kan het ook erg nuttig zijn om je paard één of twee keer per jaar te laten nakijken en eventueel behandelen. Het kan zijn dat een paard blokkades heeft zonder dat je daar veel van merkt. Om te voorkomen dat deze blokkades in een later stadium wel klachten gaan geven en problemen veroorzaken is het verstandig uw paard preventief te laten behandelen.

N.B.: Een osteopaat/sportmasseur stelt geen diagnose, hiervoor dient u een arts te raadplegen!

Elke behandeling is voor eigen risico van de eigenaar van het paard.